moholt (1).jpg

Foto: Kjersti Lie

En grønn og lønnsom investering


Studentsamskipnaden i Trondheim valgte Apurgo da den bygde nye, energieffektive studentboliger på Moholt. Det har gitt en kalkulert driftskostnadsbesparelse på over 350.000 kroner per år*.

I 2016-17 ble studentbyen på Moholt i Trondheim fortettet med fem nye blokker i massivtre, hver på ni etasjer.

Byggherren, Studentsamskipnaden i Trondheim, hadde en ambisjon om å redusere CO2-utslippet for byggeprosjektet med minst 50 prosent, sammenlignet med et TEK10-bygg i stål og betong.

Dette målet ble nådd med god margin. Moholt 50/50 ble kåret til «Årets bærekraftige byggeprosjekt» på Økobygg-messen i 2016, og vant Energispareprisen fra Trondheim kommune i 2017.

Sparer minst 150.000 kWh i året

Byggene varmes opp med geovarme, solceller og varmepumper, og varme gjenvinnes fra ventilasjonsluft og avløpsvann. Studentsamskipnaden i Trondheim valgt også Apurgos løsning for vannrensing og legionellakontroll.

Temperaturen på tappevannet kunne dermed senkes fra 70 til 50 grader. Til sammen kunne de fem byggene på denne måten redusere energibruken med 150.000 kWh pr år.

I tillegg ble effekten av varmepumpene betydelig større. Les mer om hvor stor effekten kan bli.

– Med Apurgo kan vi akkumulere varmtvannet på lavere temperatur. Det gir bedre driftsforhold for varmepumpene, og reduserer samtidig varmetapet i nettet, sier Kristoffer Abrahamsen, prosjektleder i AF Energi & Miljøteknikk (som leverte energisentralen i prosjektet).

Billig vedlikehold og drift

Moholt 50/50 unngår også fremtidige driftskostnader siden mange tradisjonelle legionellaoppgaver ikke lengre er nødvendig. Gjennomspyling med varmt vann ville ha kostet 70.000 kroner i året*.

– Å ta i bruk Apurgo er både et energimessig og driftsmessig tiltak. Vi sparer energi ved å senke temperaturen på forbruksvannet, og løsningen er enklere i drift, sier Stian Aga, prosjekteringsleder i Veidekke Entreprenør, som var totalentreprenør for Moholt 50/50-prosjektet.

*Estimert besparelse med strømpriser i 2020. 

Moholt 50/50 var Europas største massivtrebygg da det sto ferdig.

Prosjektet ble fullført i 2017 og består av fem tårnhus på ni etasjer.

Totalt rommer tårnhusene 632 hybelenheter, samt næringslokaler i 1. etasje.

Moholt 50/50 huser også barnehage med plass for 171 barn, samt et bydelshus med bibliotek.

Alle bygg har passivhusstandard, og varmes opp med geovarme og varmepumper.

Varmepumpene er utstilt i en energisentral som ligger sentralt på torget, med glassvinduer på tre kanter og en godt synlig skjerm som viser energileveransene.

*Kalkulerte kostnader for bygg med 120 tappepunkt og to behandlinger per år, 50 arbeidstimer per år á 550 kr per time.

← Tilbake til nyheter

Vi bruker cookies. For mer informasjon trykk her.