idamariebrønstad (1).jpeg

Ida Marie Brønstad går tredjeåret ved Charlottenlund videregående skole. Nå har hun og de andre ved tekstillinjen fått en viktig oppgave.   FOTO: hentet fra adressa.no

Ida Marie (18) syr smittevernutstyr hjemme når skolen er stengt


Ti elever fra Charlottenlund videregående skole syr smittevernfrakker for trøndersk bedrift.

I forbindelse med koronaepidemien er det mangel på smittevernutstyr flere steder i landet, men i Trondheim har det utviklet seg et nyttig samarbeid mellom næringslivet og ressurssterke trønderske ungdommer. Bedriften Apurgo driver med blant annet desinfisering av vannrør og bygninger, og i søken etter smittevernutstyr til sine ansatte har de fått hjelp fra elever ved Charlottenlund videregående skole til å sy frakker.

– Jeg synes dette er kjempebra! Nå sitter vi hjemme i selvpålagt karantene og da er det veldig greit å få brukt det man kan til å hjelpe samfunnet. Jeg liker jo å sy, så dette er bare gøy, sier 18-åringen Ida Marie Brønstad.

idamarie2.jpeg

Det har vært en lang uke hjemme, og det går mye i netflix og tv. Da er det godt å få gjort litt praktiske oppgaver, sier 18-åringen.   FOTO: hentet fra adressa.no

På grunn av koronaviruset og stengte skoler i hele Norge, er Brønstad og de andre elevene ved Charlottenlund videregående skole hjemme. Hun forteller at mange ble glade for å få oppdraget om å sy 20 smittevernfrakker hjemmefra.

– Vi kjeder oss

Fredag 13. mars ble skolene i Trøndelag stengt, og allerede er det mange som har kjent på kjedsomheten.

– Hehe, det er kjedelig å være hjemme, og det blir det samme hver dag. Vi på tekstil-linjen snakker mye på Snapchat, og det er mange hver dag som klager på at de kjeder seg. Vi vil jo egentlig være på skolen og få treffe venner, så da er det ekstra gøy å få et slikt praktisk prosjekt, sier Brønstad.

idamaire3.jpeg

- Jeg liker praktiske oppgaver, det er derfor jeg går yrkesfag, sier Brønstad.  FOTO: hentet fra adressa.no

I første omgang har ti elever ved tekstil-linjen fått i oppdrag å sy to frakker hver, etter nøye spesifikasjoner fra lærerne og bedriften som har bestilt oppdraget.

Beskyttelse for lokal bedrift

– Det er helt fantastisk og meget samfunnsnyttig at vi kan få hjelp fra elever som sitter hjemme til å gjøre dette. For å ikke belaste helsevesenet med at vi kjøper og opptar viktig smittevernutstyr tenkte vi; hvorfor ikke spørre disse ungdommene om de kan sy for oss? sier daglig leder i Apurgo, Lise Marie Nergaard.

I kjølvannet av koronaepidemien har det kommet mange utfordringer, en av disse er stillestående vann i rør og kontaminerte bygg, sier Nergaard.

lisemarie.jpeg

- Vi bruker noen ganger kjemisk desinfeksjonsmiddel fra sprayflasker, og da må vi bruke verneutstyr. Bildet av daglig leder Lise Marie Nergaard er tatt ved en annen anledning.   FOTO: GLEN MUSK

– Veldig mange bygg står stengt eller er nesten ikke i bruk fordi folk er permitterte eller har hjemmekontor. Her er det stor risiko for at vi får oppblomstring av legionella i vannet, når vannet står stille så lenge. Det er sannsynligvis også bygg som kan ha koronasmitte på for eksempel dører eller møbler, og det vi jobber med er desinfeksjon, sier Nergaard.

Til slik desinfisering trengs det smittevernutstyr, og frakkene bedriften har bestilt skal være av topp kvalitet.

– Vi må forhindre at vi tar med oss smitte inn og vi må forhindre at vi blir smittet selv. Derfor må vi ha verneutstyr. Nå har vi startet med 20 frakker, og disse skal lages av en slik kvalitet at vi kan koke stoffet etterpå for å ta livet av eventuelle bakterier og virus, sier Nergaard.

Vinn vinn

Lærer ved tekstil-linjen, Halldis Berg sier hun er stolt av elevene sine.

– Det er viktig at vi støtter opp om dugnaden i forbindelse med det som skjer, og vi vet at slikt utstyr mangler. Derfor er vi veldig glade for at vi kan bidra og elevene våre har vært kjempepositive, sier Berg til Adresseavisen.

drakter.jpeg

Lærer Halldis Berg og Vivian A Aspen har sydd prototyper som elevene bruker som inspirasjon.   FOTO: VIVIAN A. ASPEN

Lærerne har laget en prototyp som elevene skal bruke som inspirasjon, og de får tekstilene ferdigslipt hjemme hos seg.

– Deres oppgave er å sy det sammen, og dette er en oppgave som er realistisk i forbindelse med næringslivet elevene skal ut i. Dette er en flott praktisk oppgavene vi kunne gi elevene, sier Berg.

Frakkene skal ha sømmer som tåler vask og tåler bruk, og de må tåle 60 graders vask. De skal også bli impregnert for at de kjemiske stoffene bedriften bruker ikke skal gå gjennom stoffet, sier læreren.

– Føles godt å bidra

Hjemme på jenterommet i Trondheim er Ida Marie Brønstad i full gang med å sy. Hun sier hun har fått med seg mangelen på smittevernutstyr i nyhetene, og at hun og de andre i klassen er positive til oppgaven.

syr.jpeg

Ida Marie sier hun alltid har vært interessert i å sy.   FOTO: hentet fra adressa.no

– Jeg har lest litt om det, og jeg har forstått det slik at vi syr slik at det ikke skal legges press på det andre utstyret som trengs i samfunnet. Jeg synes det er kjempefint at vi kan bidra. Hvis vi alle gjør litt tror jeg vi kan få til mye positivt sammen, sier Brønstad.

Kilde: https://www.adressa.no/pluss/nyheter/2020/03/23/Ida-Marie-18-syr-smittevernutstyr-hjemme-n%C3%A5r-skolen-er-stengt-21400814.ece

← Tilbake til nyheter

Vi bruker cookies. For mer informasjon trykk her.